Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Ciemne kruche jabłkowo - gruszkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche ciasto z dodatkiem kakao oraz sezonowymi owocami. Tym razem są to jabłka i gruszka. W smaku bardzo dobre, polecam do kawki lub też herbatki na jesienne wieczory.

Ciemne kruche jabłkowo - gruszkowe

Składniki:

Ciemne kruche jabłkowo - gruszkowe

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Piana:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 2 opakowania budyniu malinowego z cukrem

Owoce:

Posypka:

  • cukier puder wg uznania

Sposób przygotowania:

Ciemne kruche jabłkowo - gruszkowe

1.

Ciemne kruche jabłkowo - gruszkowe
Włożenie do miski wszystkich składników na ciasto

Włożyć do miski wszystkie składniki na kruche ciasto.

2.

Ciemne kruche jabłkowo - gruszkowe
Wyrobienie i schłodzenie ciasta kruchego

Wyrobić rękami na jednolitą masę, a następnie schłodzić w lodówce.

3.

Ciemne kruche jabłkowo - gruszkowe
Wyłożenie blaszki papierem do pieczenia i rozłożenia ciasta

Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć 2/3 ciasta i podpiec w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

4.

Ciemne kruche jabłkowo - gruszkowe
Ubicie piany na sztywno ze szczyptą soli oraz budyniami

Ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli. Następnie wsypać budynie i dalej miksować.

5.

Ciemne kruche jabłkowo - gruszkowe

Rozłożyć pianę na podpieczony spód.

6.

Ciemne kruche jabłkowo - gruszkowe

Jabłka i gruszkę pokroić w kostkę i rozłożyć na pianie.

7.

Ciemne kruche jabłkowo - gruszkowe

Na wierzchu poskubać resztę ciasta.

8.

Ciemne kruche jabłkowo - gruszkowe

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 45 minut.

9.

Ciemne kruche jabłkowo - gruszkowe

Upieczone ciasto wystudzić na kratce.

10.

Ciemne kruche jabłkowo - gruszkowe

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

11.

Ciemne kruche jabłkowo - gruszkowe

Smacznego !