Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Kruche z gruszką w kremie czekoldowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Efektowne, rozpływające się w ustach kakaowe ciasto kruche, wypełnione soczystą gruszką oraz kremem z białej czekolady, mascarpone i jajek. Ciasto pięknie prezentuje się po przekrojenie, cieszy oko i podniebienie.

Kruche z gruszką w kremie czekoldowym

Składniki:

Kruche z gruszką w kremie czekoldowym

 

  • Keksówka 1 l.

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 3-4 gruszki
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

Kruche z gruszką w kremie czekoldowym
Ciasto kruche:Masło posiekać z cukrem oraz kakao.

Dodać żółtka, wsypać mąkę.

Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 30 min do lodówki.

Krem:Białą czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną, wystudzić.

Żółtka utrzeć z cukrem.

Białka ubić na sztywną pianę.

Do żółtek dodać białka mascarpone oraz białą czekoladę.

Zmiksować do połączenia się składników.

Gruszki obrać, odciąć korzonki.

Ciasto kruche rozwałkować cienko na papierze do pieczenia.

Wyłożyć nim keksówkę, naciąć odstające boki.

W cieście umieścić gruszki, wlać krem czekoladowy.

Pozostałe skrawki ciasta kruchego porwać na małe kawałki , posypać po wierzchu kremu.

Piec 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Pozostawić do wystudzenia , schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto