2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Clafoutis porzeczkowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

To moje ulubione ciasto,jest łatwe,owocowe i super pyszne,w letni dni smakuje znakomicie,czasu na zrobienie nie zabiera wiele polecam!

Clafoutis porzeczkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Clafoutis porzeczkowe

 

  • 3 jajka
  • 10 łyżek mąki tortowej
  • 7 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 25 dag czarnej porzeczki
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Clafoutis porzeczkowe
Porzeczki delikatnie opłukać osuszyć na ręczniku papierowym. Masło stopić,jajka utrzeć z cukrami na puszysto szczyptę posolić dodać mąkę wymieszaną z proszkiem wlać mleko oraz zimne masło zmiksować,ciasto powinno być bardziej gęste niż naleśnikowe,dodać osuszone porzeczki i łyżką delikatnie wymieszać. Wylać do okrągłej formy na tartę o śr 26 cm -ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam-metalową wysmarować łyżką masła,wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 25-30 minut.Oprószyć grubo pudrem kroić jeszcze ciepłe.
Clafoutis porzeczkowe
gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy

Tagi:

jajko jajka