SUPERPRZEPIS

Conchiglioni z szynką parmeńską itd...

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Conchiglioni z szynką parmeńską itd... Więcej zdjęć (5)

Muszelki w barwach włoskich

Składniki:

Conchiglioni z szynką parmeńską itd...

 

  • ok 20 muszelek conchiglioni
  • 1 duży pomidor
  • 200 gr szynki parmeńskiej
  • 1 gałązka bazylii
  • kulka mozzarelli 200 gr
  • odrobina pleśniaka, ser żółty starty
  • śmietanka 30%
  • pieprz, zioła prowansalskie
  • mix sałat jako dodatek

Sposób przygotowania:

Conchiglioni z szynką parmeńską itd...
Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i studzę zimną wodą. Szynkę drobno pokroić, wrzucić do miseczki, dodać pokrojonego w kostkę pomidora, mozzarellę i posiekane listki bazylii. Doprawić ziołami prowansalskimi i pieprzem (nie dodajemy soli, gdyż szynka jest bardzo słona). Faszerujemy muszelki, układamy je w naczyniu żaroodpornym, zalewamy śmietanką i posypujemy pokruszonym pleśniakiem i startym żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy aż ser porządnie się rozpuści (wręcz przypiecze). Zapieczone muszelki podaję na talerzu wyłożonym mixem sałat z rukolą.
Conchiglioni z szynką parmeńską itd...
do pokrojonej szynki dodajemy mozzarellę
Conchiglioni z szynką parmeńską itd...
Bazylia, pieprz, zioła, kosteczka pomidora
Conchiglioni z szynką parmeńską itd...
Nadziewamy muszelki farszem i układamy w naczyniu
Conchiglioni z szynką parmeńską itd...
Posypujemy serami i wkładamy do piekarnika