Sposób przygotowania:
Coq au vin w cieście
Mąkę, sól i masło umieścić wymieszać do momentu uzyskania kruszonki, wlać jajko z wodą, krótko zarobić do uzyskania ciasta, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 min. W tym czasie zrobić nadzienie. Mięso pokroić na kawałki (ok... 2 cm), podsmażyć na oliwie aż do zrumienienia, zdjąć z patelni i obtoczyć w mące. Na patelnię wrzucić boczek i smażyć aż stanie się chrupiący, dodać opakowanie ZUPY GRZYBOWEJ HORTEX, podsmażyć 3-4 minuty. Dodać bulion, czerwone wino i kurczaka wraz z mąką. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i dusić przez około 15 min aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić. Tortownicę (16 cm ) natłuścić, 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno i boki tortownicy. Nałożyć wystudzone nadzienie. Rozwałkować pozostałe ciasto, przykryć nim nadzienie od góry, zlepiając z bokami ciasta w tortownicy. Posmarować rozbełtanym jajkiem, na środku naciąć i piec 50 min w 180st.C