batra

batra

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Coq au vin w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto z kultową potrawą jako nadzieniem - wspaniałe na ciepło i na zimno.Doskonałe jako danie główne i piknikowe.

Coq au vin w cieście Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Coq au vin w cieście

 

  • Nadzienie:
  • mąki ; 2 plastry boczku surowego pokrojonego drobno , wędzonego ; 1 opakowanie mrożonki HORTEX ZUPA GRZYBOWA , 2 łyżki
  • ½ łyżeczki soli , pieprz do smaku.
  • Ciasto :
  • zimnego masła pokrojonego na kawałki ; szczypta soli , 1 jajko rozmącone z 1 łyżką zimnej wody.
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Coq au vin w cieście
Mąkę, sól i masło umieścić wymieszać do momentu uzyskania kruszonki, wlać jajko z wodą, krótko zarobić do uzyskania ciasta, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 min. W tym czasie zrobić nadzienie. Mięso pokroić na kawałki (ok... 2 cm), podsmażyć na oliwie aż do zrumienienia, zdjąć z patelni i obtoczyć w mące. Na patelnię wrzucić boczek i smażyć aż stanie się chrupiący, dodać opakowanie ZUPY GRZYBOWEJ HORTEX, podsmażyć 3-4 minuty. Dodać bulion, czerwone wino i kurczaka wraz z mąką. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i dusić przez około 15 min aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić. Tortownicę (16 cm ) natłuścić, 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno i boki tortownicy. Nałożyć wystudzone nadzienie. Rozwałkować pozostałe ciasto, przykryć nim nadzienie od góry, zlepiając z bokami ciasta w tortownicy. Posmarować rozbełtanym jajkiem, na środku naciąć i piec 50 min w 180st.C
Coq au vin w cieście
Główne składniki
Coq au vin w cieście
Ciasto.
Coq au vin w cieście
Tylko jeść.