Sposób przygotowania:
Coś na zakąskę
Przekroić ogórki na połowę, wydrążyć środki.
Ogórki pokroić w słupki, ułożyć w emaliowanej misce, przesypać solą i zostawić na cała dobę. Wyjąć je z solanki i przygotować zalewę z wody, octu i 100 g cukru. Gorącą zalewą ogórki zalać i pozostawić na dobę. Następnie zlać zalewę, dodać drugie 100 g cukru i zagotować. Ogórki ułożyć w słojach. Do każdego słoja włożyć ząbek czosnku, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy i nasiona kopru. Gorącą zalewą napełnić słoje i pasteryzować 30 minut.
Ogórki pokroić w słupki, ułożyć w emaliowanej misce, przesypać solą i zostawić na cała dobę. Wyjąć je z solanki i przygotować zalewę z wody, octu i 100 g cukru. Gorącą zalewą ogórki zalać i pozostawić na dobę. Następnie zlać zalewę, dodać drugie 100 g cukru i zagotować. Ogórki ułożyć w słojach. Do każdego słoja włożyć ząbek czosnku, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy i nasiona kopru. Gorącą zalewą napełnić słoje i pasteryzować 30 minut.