VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Rewelacyjne, jednakże pracochłonne kotleciki z kurczaka, otulone ciastem na bazie bulionu z dodatkiem warzyw i serka. Tradycyjny przysmak z kuchni brazylijskiej w mojej wersji.

Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki

 

 

Sposób przygotowania:

Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki
Filet z kurczaka myjemy i umieszczamy w garnku. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany czosnek oraz masło. Całość zalewamy 5 szklankami wody. Doprawiamy pieprzem i wrzucamy kostki rosołowe. Gotujemy do miękkości mięsa. Po ugotowaniu wyjmujemy kurczaka, odmierzamy do osobnego garnka 3 szklanki powstałego bulionu, gotujemy. Wsypujemy mąkę i czekamy minutę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji (ciasto musi odchodzić od ścianek garnka). Odstawiamy do przestygnięcia. Kurczaka kroimy na drobne kawałki, warzywa smażymy na patelni do miękkości. Łączymy ze sobą i dodajemy keczup. Gdy ciasto już przestygnie wbijamy żółtka i wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na blacie opruszonym dość grubo mąką. Wycinamy koło o średnicy 11 cm i grubości 2-3 mm. Na środku każdego układamy farsz z kurczaka i warzyw oraz plaster serka Brie. Zlepiamy dokładnie brzegi. Panierujemy w pozostałym białku oraz bułce tartej. Smażymy na rumiano około 8-10 minut na głębokim oleju lub smalcu, często przewracając.
Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki
Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki
Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki
Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki
Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki
napełnianie kotlecików farszem