Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Croissants

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Niezwykle chrupiące, idealnie rozwarstwiające się, obłędne w smaku.Jednak bardzo czasochłonne, ale warto. Bardzo polecam.

Croissants Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Croissants

 

  • SKŁADNIKI:
  • 15 g masła
  • 5 g świeżych drożdży
  • 85 ml wody, o temperaturze 20ºC
  • 210 g mąki pszennej, typ 450
  • 4 g (niepełna łyżeczka) miałkiej soli
  • 30 g (2 łyżki) cukru
  • 1,5 łyżeczki mleka w proszku
  • 125 g masła o temperaturze pokojowej

 

Sposób przygotowania:

Croissants
PRZYGOTOWANIE: ETAP I- W garnku roztopić masło. W miseczce rozkruszyć drożdże i zalać je wodą, dobrze rozmieszać. Do miski przesiać mąkę, dodać do niej sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło oraz wodę z drożdżami. Zagnieść gładkie ciasto (jeśli będzie zbyt twarde dodać odrobinę wody). Ciasto przykryć folia spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h. ETAP II- Po wyrośnięciu ciasto uderzyć pięścią w celu usunięcia dwutlenku węgla. Miskę ponownie przykryć folią i wstawić do lodówki do ponownego wyrośnięcia ( ok 1 h). Znowu odgazować i wstawić na pół godziny do zamrażalnika. ETAP III- Masło (125g) utrzeć na na gładką , puszystą masę. ETAP IV- Ciasto wyjąć z zamrażalnika i rozwałkować na prostokąt długości 3 razy większej niż szerokość. Połowę masła rozłożyć łyżką na 2/3 długości ciasta i złożyć je jak list 3 razy. Nakładając masło trzeba zostawić 2-3 cm, aby masło nie wypływało na boki po złożeniu. Następnie ciasto obrócić o 90 stopni i ponownie rozwałkować. Ponownie złożyć jak list , ale już nie wykładać masła. Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na pół godziny, a następnie na godzinę do lodówki. ETAP V- Wszystkie czynności powtórzyć z etapu 4.WYKRAWANIE ROGALIKÓW: Ciasto do wałkowania musi być bardzo zimne. Rozwałkować ciasto na grubość 6 mm i wykrawać nożem trójkąty. Każdy trójkąt zrolować od podstawy ku wierzchołkowi. Nadać palcami wygląd rogalika. Rogaliki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną wody i odstawiamy przykryte ściereczką na 1,5 godziny w celu urośnięcia. PIECZENIE: Rogaliki pieczemy na złocisty kolor. Początkowo w piekarniku nagrzanym do 220stopni przez 5 minut a potem obniżamy temp do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut. * przepis pochodzi z bloga "Moje Wypieki" ** jest bardzo czasochłonny, ale warto zrobić bo rogaliki są przepyszne *** czas przygotowania to 7,5 godziny
Croissants
Na rozkałkowane ciasto wykładamy połowę masła
Croissants
Składamy jak list na trzy częsci i zawijamy folią spożywczą. Odstawiamy na 30 mni do zamrażalnika a potem na 1h do lodówki
Croissants
Wykrawamy nożem trójkąty z których formujemy rogaliki
Croissants
Rogaliki odstawiamy na balszce do wyrośnięcia na 1,5 h