Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Croquetas de calabaza y queso - krokiety z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Chrupiąca skórka zamierająca w sobie miękki, delikatny środek to kwintesencja argentyńskich przekąsek. Mowa tutaj o Croquetas de calabaza y queso czyli argentyńskich krokietach z dyni i sera, które podbijają podniebienia wszystkich smakoszy dyni.

Croquetas de calabaza y queso - krokiety z dyni

Składniki:

Croquetas de calabaza y queso - krokiety z dyni

 

  • Opakowanie dyni mrożonej Hortex
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • Mąka i bułka tarta do panierowania
  • 1 jajko
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Croquetas de calabaza y queso - krokiety z dyni
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek, przesmażamy około 5 minut. Podsmażoną cebulkę przekładamy na talerzyk. Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło i wkładamy dynię, dolewamy 50 ml wody i dusimy ją 20-25 minut aż dynia zmięknie a cała woda odparuje. Uduszoną dynię lekko rozgniatamy widelcem, ale tak aby zostawić trochę kawałków. Do dyni dodajemy przesmażoną cebulę z czosnkiem – solimy i pieprzymy masę do smaku. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy mąkę i całość starannie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Do przestudzonego ciasta dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę – mieszamy. Wilgotnymi rękami formujemy z ciasta kiełbaski lub kulki. Obtaczamy je najpierw w mące, później w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy je w głębokim tłuszczu aż do zarumienienia tj. około 3 minuty z każdej strony. Serwujemy gorące