Sposób przygotowania:
Croquetas de calabaza y queso - krokiety z dyni
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek, przesmażamy około 5 minut. Podsmażoną cebulkę przekładamy na talerzyk. Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło i wkładamy dynię, dolewamy 50 ml wody i dusimy ją 20-25 minut aż dynia zmięknie a cała woda odparuje. Uduszoną dynię lekko rozgniatamy widelcem, ale tak aby zostawić trochę kawałków. Do dyni dodajemy przesmażoną cebulę z czosnkiem – solimy i pieprzymy masę do smaku. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy mąkę i całość starannie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Do przestudzonego ciasta dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę – mieszamy. Wilgotnymi rękami formujemy z ciasta kiełbaski lub kulki. Obtaczamy je najpierw w mące, później w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy je w głębokim tłuszczu aż do zarumienienia tj. około 3 minuty z każdej strony. Serwujemy gorące