angelica

angelica

Kucharz
[Przepisów: 4]

crumble apple

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mój ulubiony deser idealny na chłodne wieczory ale nie tylko;)

crumble apple Więcej zdjęć (5)

Składniki:

crumble apple

 

  • 4 średniej wielkości soczyste jabłka
  • cynamon
  • 0,5łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1szklanka mąki
  • 150 g masła

 

Sposób przygotowania:

crumble apple
Obrane jabłka kroimy na cienkie plastry, układamy w żaroodpornym naczyniu posypujemy startym cynamonem i cukrem waniliowym. W osobnym naczyniu wyrabiamy kruszonkę z masła mąki ,cukru oraz proszku do pieczenia. Posypujemy jabłka kruszonką i lekko dociskamy. Pieczemy w 180* przez około 30-35min Podawać z custard/em
crumble apple
Jabłka powinny być soczyste tak aby crimble nie było zbyt suche po upieczeniu
crumble apple
Jeśli nie masz czasu kruszonkę możesz zmiksować zamiast wyrabiać
crumble apple
Warto użyć cynamonu w laskach, świeżo starty ma głębszy aromat niż ten już gotowy
crumble apple
Crimble najlepiej podawaj z ciepłym custard/em (jest to angielski budyń w puszce)