Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Cukinia faszerowana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cukinia faszerowana ryżem z mięsem mielonym z indyka, pieczarkami,papryką, posypana żółtym serem i zapieczona w piekarniku. Pychota!

Cukinia faszerowana

Składniki:

Cukinia faszerowana

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana

Farsz

Cukinia faszerowana
Mięso mielone podsmażane z cebulą, papryką i pieczarkami

Cebulę obrać, drobno posiekać, wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć do zeszklenia. Do cebuli dodać mięso mielone, przyprawić pieprzem, solą,1 łyżeczką papryki słodkiej, szczyptą chili i ziołami prowansalskimi. Smażyć.

Paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Smażyć 5-7 min. Pieczarki obrać, umyć, również pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię.

Smażyć do momentu aż pieczarki będą miękkie i woda z nich wyparuje.

Przygotowanie cukinii

Cukinia faszerowana
Wydrążone cukinie czekające na wypełnienie farszem

Cukinie umyć, osuszyć, przekroić na pół i wydrążyć z nich środek.

Dokończenie farszu

Cukinia faszerowana
Gotowy farsz wymieszany z ryżem, natką pietruszki i jajkami

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Natkę pietruszki umyć, drobno siekamy, a ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Ugotowany ryż odsączyć i wymieszać z zawartością patelni oraz posiekaną natką pietruszki.

Doprawić do smaku pieprzem, solą i ziołami. Następnie wbić jajka i całość wymieszać.

Nadziewanie cukinii

Cukinia faszerowana
Wypełnione gotowym farszem wydrążone cukinie

Farszem wypełnić wydrążone cukinie.

Pieczenie

Cukinia faszerowana
Gotowe nadziane farszem cukinie i posypane żółtym serem przed włożeniem do piekarnika

Wierzch nadzianych cukinii posypać startym serem oraz ziołami.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180-190 stopni przez 30 min.