Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowanaFarsz

Cebulę obrać, drobno posiekać, wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć do zeszklenia. Do cebuli dodać mięso mielone, przyprawić pieprzem, solą,1 łyżeczką papryki słodkiej, szczyptą chili i ziołami prowansalskimi. Smażyć.
Paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Smażyć 5-7 min. Pieczarki obrać, umyć, również pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię.
Smażyć do momentu aż pieczarki będą miękkie i woda z nich wyparuje.
Przygotowanie cukinii

Cukinie umyć, osuszyć, przekroić na pół i wydrążyć z nich środek.
Dokończenie farszu

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Natkę pietruszki umyć, drobno siekamy, a ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ugotowany ryż odsączyć i wymieszać z zawartością patelni oraz posiekaną natką pietruszki.
Doprawić do smaku pieprzem, solą i ziołami. Następnie wbić jajka i całość wymieszać.
Nadziewanie cukinii

Farszem wypełnić wydrążone cukinie.
Pieczenie

Wierzch nadzianych cukinii posypać startym serem oraz ziołami.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180-190 stopni przez 30 min.
Jagodowa
Kuchnia MagdaLeny
Jagodowa napisał(a):