Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana grillowanym kurczakiem1.
Cukinie umyć, odciąć czapeczki z ogonkiem, środek wydrążyć pozostawiając ścianki o grubości nie większej niż 1 cm. Z wydrążanych kawałków usunąć części z gniazdem nasiennym, pozostały miąższ posiekać.
2.
Oczyszczonego pora posiekać. Pomidora umyć, naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Usunąć pestki, miąższ drobno posiekać.
Pora zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać posiekany miąższ cukinii, a kiedy nieco zmięknie, dołożyć pomidora. Dusić do odparowania sosu.
3.
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pierś kurczaka pokroić na nieduże kawałki. Masę warzywna wymieszać z grillowanym kurczakiem, ugotowanym ryżem i cheddarem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.
4.
Cukinię oprószyć w środku solą i napełnić farszem.
6.
Cukinię przykryć czapeczkami i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do miękkości.
iziona
edytaha
iziona napisał(a):