szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Cukinia faszerowana kaszą i kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dziś zdrowy obiadek, z moją ulubioną kaszą pęczak.

Cukinia faszerowana kaszą i kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia faszerowana kaszą i kurczakiem

 

  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 250 g filetów z udek z kurczaka
  • 1 jajko
  • łyżka oliwy
  • zielona pietruszka
  • 1 kulka mozarelli
  • 50 g kaszy pęczak
  • sól
  • przyprawa do kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana kaszą i kurczakiem
Kasze gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno kroimy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i obsypujemy go przyprawa do kurczaka. Na łyżce oliwy podsmażamy cebule z kurczakiem. Z cukini odcinamy końcówki, przepoławiamy wzdłuż i łyżką usuwamy środek z pestkami. Do kurczaka z cebulą dodajemy ugotowaną kaszę i roztrzepane jajko. Całość mieszamy i napełniamy tym farszem cukinie. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut. Po tym czasie na farszu układamy plastry mozarelli i pieczemy ok 10 minut, do całkowitego rozpuszczenia sera. Posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
Cukinia faszerowana kaszą i kurczakiem
Potrzebujemy cukinie, mięso z kurczaka, mozarelle...
Cukinia faszerowana kaszą i kurczakiem
Na łyżce oliwy podsmażamy cebule z kurczakiem
Cukinia faszerowana kaszą i kurczakiem
Wydrążone cukinie gotowe do nałożenia farszu.
Cukinia faszerowana kaszą i kurczakiem
Cukinia przygotowana do włożenia do piekarnika