kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Cukinia faszerowana mięsem i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw. Często gości na naszym stole pod różnymi postaciami. Faszerowana mięsem indyczym i pomidorami jest smaczną, zdrową i bez węglowodanową propozycją dla osób dbających o dietę.

Cukinia faszerowana mięsem i pomidorami

Składniki:

Cukinia faszerowana mięsem i pomidorami

 

  • (na 4 porcje)
  • 2 średnie cukinie
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • ostra papryczka chilli
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • sól, pieprz, słodka papryka, świeża bazylia
  • oliwa do smażenia
  • kulka sera mozzarella

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana mięsem i pomidorami
Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy miąższ zostawiając boki o grubości około 1cm. Na rozgrzanej oliwie przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i słodka papryką i przesmażamy razem z cebula. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa razem z papryczka chilli i garścią posiekanej bazylii. Redukujemy płyn. Farsz mięsno-pomidorowy umieszczamy w uprzednio przygotowanych cukiniach. Ser kroimy w mała kostkę i posypujemy nim cukinie. zapiekamy w 180 stopniach C przez 20 minut.