kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Cukinia faszerowana mięsem i pomidorami z cynamone

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw. Często gości na naszym stole pod różnymi postaciami. Faszerowana mięsem indyczym i pomidorami jest smaczną propozycją dla osób dbających o dietę.

Cukinia faszerowana mięsem i pomidorami z cynamone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia faszerowana mięsem i pomidorami z cynamone

 

  • (na 4 porcje)
  • 2 średnie cukinie
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • ostra papryczka chilli
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • sól, czarny pieprz, słodka papryka, świeża bazylia, cynamon
  • oliwa pomidorowa do smażenia
  • ser żółty do posypania

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana mięsem i pomidorami z cynamone
Rozgrzewamy oliwę pomidorową i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory oraz mięso mielone. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, cynamonem i słodka papryką. Przesmażamy razem. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa razem z papryczką chilli i garścią posiekanej bazylii. Redukujemy płyn. Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy zostawiając boki o grubości około 1cm. Farsz mięsno-pomidorowy umieszczamy w uprzednio przygotowanych cukiniach. Ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy nim cukinie. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 20 minut.
Cukinia faszerowana mięsem i pomidorami z cynamone
Na rozgrzanej oliwie pomidorowej przesmażamy pokrojoną w pkostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Cukinia faszerowana mięsem i pomidorami z cynamone
Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy zostawiając boki o grubości około 1cm.
Cukinia faszerowana mięsem i pomidorami z cynamone
Farsz mięsno-pomidorowy umieszczamy w uprzednio przygotowanych cukiniach
Cukinia faszerowana mięsem i pomidorami z cynamone
Ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy nim cukinie. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 20 minut.