Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami
Umyte i przekrojone cukinie pozbawiamy gniazd nasiennych , lekko solimy , odstawiamy na kilka minut .
Na rozgrzanym oleju przesmażamy drobno posiekany czosnek i cebulę , smażymy przez kilka minut . Dodajemy mięso mielone , smażymy.
Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze przez 15 minut .
Doprawiamy do smaku papryką,solą ,pieprzem ,dodajemy zioła prowansalskie i dokładnie mieszamy .
Sos zdejmujemy z ognia,studzimy. Mieszamy z starym serem żółtym.
Cukinie napełniamy sosem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Na rozgrzanym oleju przesmażamy drobno posiekany czosnek i cebulę , smażymy przez kilka minut . Dodajemy mięso mielone , smażymy.
Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze przez 15 minut .
Doprawiamy do smaku papryką,solą ,pieprzem ,dodajemy zioła prowansalskie i dokładnie mieszamy .
Sos zdejmujemy z ognia,studzimy. Mieszamy z starym serem żółtym.
Cukinie napełniamy sosem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
pietroocha