Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana mięsem i miąższem cukiniiPrzygotowanie cukinii
Cukinie myjemy, odkrawamy końcówki, przekrawamy na pół.
Podpiekamy ok. 10 min. w 180 st. C, a następnie wydrążamy. Miąższ kroimy w kostkę, solimy. Łódeczki z cukinii oprószamy solą.
Przygotowanie cebulki i czosnku
Cebule kroimy w kostkę, czosnek kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i czosnek.
Dodanie do farszu mięsa
Mięso mielone wrzucamy na patelnię z cebulą i czoskiem, podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem, oregano.
Dodajemy pokrojoną świeżą bazylię
Dodanie pomidorów
Na patelnię dorzucamy pomidory z puszki, rozgniatamy je widelcem, razem podgrzewamy.
Dodanie cukinii
Miąższ z cukinii dodajemy do mięsa mielonego, podgrzewamy razem.
Faszerowanie i zapiekanie cukinii
Łódeczki cukinii nadziewamy faszem, posypujemy serem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 min. w 190 st. C (termoobieg).
Podanie dania
Na gotową cukinię wykładamy świeżą bazylię. Możemy zjeść łódeczkę jako samodzielne danie lub połączyć ją z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!