AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Książka Kucharska: Cukinia na wszystkie sposoby

Cukinia faszerowana pieczarkami i serem tofu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekana cukinia z pieczarkami, papryką i serem tofu, pod pierzynką z tartego cheddara. Doskonałe danie na kolację lub jako przystawka do obiadu.

Cukinia faszerowana pieczarkami i serem tofu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cukinia faszerowana pieczarkami i serem tofu

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana pieczarkami i serem tofu

I

Cukinia faszerowana pieczarkami i serem tofu
Wyczyszczone i umyte pieczarki pokroić w paski.

Pieczarki oczyścić ze skórki, umyć i pokroić w paski. To samo zrobić z papryką. Cebulę posiekać w kostkę.

II

Cukinia faszerowana pieczarkami i serem tofu
Pieczarki z papryką i cebulą smażyć do odparowania wody.

W patelni na oleju podsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać pieczarki i paprykę. Smażyć do odparowania wody.

III

Cukinia faszerowana pieczarkami i serem tofu
Cukinię najlepiej wydrążyć łyżeczką do melona.

W międzyczasie cukinie umyć przekroić na pół i wydrążyć środek. Wydrążony miąższ dodać do pieczarek. Przyprawić solą i chilli do smaku. Smażyć razem do odparowania płynu.

IV

Cukinia faszerowana pieczarkami i serem tofu
Wydrążona cukinia gotowa do faszerowania.

Wydrążoną cukinię spryskać oliwą i oprószyć solą z chilli. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

V

Cukinia faszerowana pieczarkami i serem tofu
Ser tofu doskonale nadaje się do zapiekania i jest bardzo zdrowy.

Ser tofu odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki. Po dwa plasterki do każdej połówki cukinii.

VI

Cukinia faszerowana pieczarkami i serem tofu
Gotowe nafaszerowane cukinie zapiekać w piekarniku.

Cukinię faszerować do połowy farszem, następnie układac ser tofu, kolejną warstwę farszu i posypać tartym serem. Zapiekać w 180st przez 30-40min.
Smacznego!