Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Cukinia faszerowana tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczna zapiekana cukinia z farszem z tuńczyka.

Cukinia faszerowana tuńczykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia faszerowana tuńczykiem

 

  • 2 średnie cukinie
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mała cebulka
  • 1 mały kawałek pora
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • Sól
  • pieprz
  • 50 g sera żółtego

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana tuńczykiem
Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę. Por oczyścić i posiekać również drobno. Zeszklić na oleju. Cukinię wyszorować, przekroić na pół i lekko wydrążyć miąższ. Posiekać go. Przesmażyć na patelni po cebuli. Tuńczyka odcedzić dokładnie z sosu, dodać przesmażoną cebulkę i cukinię. dodać keczup, sól i pieprz do smaku i wymieszać. Wydrążone cukinie napełnić farszem, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać nafaszerowane cukinie. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 25 minut. Podawać na kolację z dodatkiem lekkiej surówki.
Cukinia faszerowana tuńczykiem
Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę. Por oczyścić i posiekać również drobno. Zeszklić na oleju. Cukinię wyszorować, przekroić na pół i lekko wydrążyć miąższ. Posiekać go. Przesmażyć na patelni po cebuli.
Cukinia faszerowana tuńczykiem
Tuńczyka odcedzić dokładnie z sosu, dodać przesmażoną cebulkę i cukinię. dodać keczup, sól i pieprz do smaku i wymieszać.
Cukinia faszerowana tuńczykiem
Wydrążone cukinie napełnić farszem, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Cukinia faszerowana tuńczykiem
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać nafaszerowane cukinie. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 25 minut.