Barbara77

Barbara77

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Cukinia nadziewana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cukinia zapiekana z farszem: mięso mielone, papryka, cebula, czosnek, natka pietruszki. Zapieczona z serem zółtym na wierzchu.

Cukinia nadziewana Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cukinia nadziewana

 

  • cukinia 2 szt
  • cebula 2 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • natka pietrus
  • czosnek 4 ząbki
  • mięso mielone 500 g
  • przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ser zółty 20 dag
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cukinia nadziewana
Cukinię przecinamy na pół i wydrażniamy środki z nasion. Na patelni rozgrzewamy olej, gdy dobrze rozgrzeje się, wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Jak cebulka zeszkli się i zmięknie dodajemy mięso mielone. Do mięsa mielonego wyciskamy przez praskę czosnek, oraz dodajemy paprykę czerwoną pokrojoną w kosteczkę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko podsmażamy około 10 min i dodajemy przyprawy- przyprawę do mięsa mielonego, pieprz, sól, majeranek. Nadziewamy farszem cukinię i wstawiamy do piekarnika na około 30-40 min w temp 160'. Po upłynięciu 25 min wyjmujemy i posypujemy startym serem żółtym i pieczemy dalej.
Cukinia nadziewana
Przygotowujemy, paprykę, cebulę, czosnek, natke pietruszki. Cebulkę i paprykę kroimy w kosteczkę. Natkępietruszki siekamy.
Cukinia nadziewana
Farsz: podsmażamy cebulkę, dodajemy mięso mielone, paprykę i natkę pietruszki, oraz przyprawy.
Cukinia nadziewana
Oczyszczone cukinie z nasion, nadziewamy farszem.