Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Cukinia po prowansalsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 4

Pachnie Prowansją

Cukinia po prowansalsku

Składniki:

Cukinia po prowansalsku

 

  • 50 dag młodej cukinii
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 średnich pomidorów
  • 1 łyżeczka posiekanej trybuli ogrodowej (można zamiennie użyć posiekanej natki pietruszki)
  • 100 ml słodkiego białego wina
  • 4 łyżki masła
  • sól pieprz i suszona bazylia do smaku

Sposób przygotowania:

Cukinia po prowansalsku
Cukinię umyć i wraz z łupinką pokroić w słupki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórek. Miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać cukinię, trybulę, pomidory i wino. Dusić do miękkości warzyw Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub jako gorącą przystawkę.

Tagi:

cukinia