Sposób przygotowania:
Cukinia z fasolką, kaszą i tuńczykiem
Pęczak dokładnie wypłucz kilka razy zmieniając wodę, a następnie ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie. Cukinię umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gniado nasienne. Pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę ugotuj w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru. Odcedź na sitku i natychmiast przelej zimną wodą, odstaw do odsączenia . Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej oraz masło i podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodaj tuńczyka odsączonego z zalewy, ugotowany pęczak i fasolkę. Dodaj część rozdrobnionej mozzarelli oraz świeże zioła. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem i wymieszaj. Farszem napełnij wcześniej przygotowane połówki cukinii. Ułóż w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Naczynie zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piecz 20 minut, następnie zdejmij folię. Cukinie posyp pozostałą mozzarellą i wstaw jeszcze na 10 minut do piekarnika. *dodałam olej ze słoika z suszonymi pomidorami, równie dobrze można dodać olej rzepakowy lub oliwę.