anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Cukinia z fasolką, kaszą i tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Okrągłą cukinię nafaszerowaną pęczakiem, fasolką szparagową i tuńczykiem można podać na obiad lub kolację.

Cukinia z fasolką, kaszą i tuńczykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia z fasolką, kaszą i tuńczykiem

 

  • cukinia „tondo di piacenza” /kulista/ - 1 szt.
  • pęczak - 100 g
  • fasolka szparagowa - 150 g
  • tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka
  • mozzarella - 100 g
  • cebula - 1 szt.
  • olej* - 2 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • świeży majeranek /same listki/ - 1 łyżka
  • posiekana natka pietruszki – 1 łyżka
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

 

Sposób przygotowania:

Cukinia z fasolką, kaszą i tuńczykiem
Pęczak dokładnie wypłucz kilka razy zmieniając wodę, a następnie ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie. Cukinię umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gniado nasienne. Pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę ugotuj w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru. Odcedź na sitku i natychmiast przelej zimną wodą, odstaw do odsączenia . Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej oraz masło i podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodaj tuńczyka odsączonego z zalewy, ugotowany pęczak i fasolkę. Dodaj część rozdrobnionej mozzarelli oraz świeże zioła. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem i wymieszaj. Farszem napełnij wcześniej przygotowane połówki cukinii. Ułóż w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Naczynie zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piecz 20 minut, następnie zdejmij folię. Cukinie posyp pozostałą mozzarellą i wstaw jeszcze na 10 minut do piekarnika. *dodałam olej ze słoika z suszonymi pomidorami, równie dobrze można dodać olej rzepakowy lub oliwę.
Cukinia z fasolką, kaszą i tuńczykiem
Fasolkę ugotuj w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru.
Cukinia z fasolką, kaszą i tuńczykiem
Następnie dodaj tuńczyka odsączonego z zalewy, ugotowany pęczak i fasolkę.
Cukinia z fasolką, kaszą i tuńczykiem
Ułóż w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania.
Cukinia z fasolką, kaszą i tuńczykiem
Cukinie posyp pozostałą mozzarellą i wstaw jeszcze na 10 minut do piekarnika.