szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Cukinia z makaronem, mięsem i pieczarkam

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Lubię cukiniowe wariacje, zapiekam ją z różnymi dodatkami. Dziś z drobnym makaronem, pieczarkami i mięsem.

Cukinia z makaronem, mięsem i pieczarkam Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia z makaronem, mięsem i pieczarkam

 

  • 2 cukinie
  • 50 g drobnego makaronu (u mnie gwiazdki)
  • 250 g mięsa mielonego
  • 250 g pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyzki keczupu
  • natka pietruszki
  • 4 duże plasterki sera żółtego

Sposób przygotowania:

Cukinia z makaronem, mięsem i pieczarkam
Makaron gotujemy aldente w lekko osolonej wodzie. Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Mięso mielone podsmażamy na patelni, doprawione solą i pieprzem. Pieczarki obieramy, kroimy na cienkie plasterki i gotujemy w osolonym wrzatku 4 minuty. Mięso mieszamy z cebulą, makaronem, pieczarkami, keczupem i natką pietruszki. Doprawiamy całość solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Z cukini ucinamy końcówki, kroimy wzdłuż na połówki i łyżką usuwamy środek z pestkami. Cukinie posypujemy pieprzem i uzupełniamy przygotowanym farszem i wkładamy do piekarnika wcześniej nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 30 minut. Następnie wyciągamy przykrywamy z wierzchu plasterkami sera zółtego i zapiekamy do rozpuszczenia sera.
Cukinia z makaronem, mięsem i pieczarkam
Pieczarki gotujemy w lekko osolonej wodzie
Cukinia z makaronem, mięsem i pieczarkam
Mi ęso podsmażamy na patelni rozdrabniając widelcem
Cukinia z makaronem, mięsem i pieczarkam
Cukinie kroimy na pół i wydrązamy środek z pestkami
Cukinia z makaronem, mięsem i pieczarkam
Z przygotowanych składników robimy farsz