Sposób przygotowania:
Cukinia z mięsem mielonym i kurkami
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć w środku (miąższ wykorzystać inaczej). Cukinie ułożyć w naczyniu do zapiekania. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Kurki oczyścić, umyć, drobno pokroić, dodać do cebuli, usmażyć. Dodać mięso, przyprawy i zioła. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie. Dodać pomidory razem z zalewą (jak pomidory są w całości, to je najpierw pokroić). Smażyć dalej na małym ogniu bez przykrycia, aż cały płyn odparuje. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Cukinie lekko oprószyć solą i pieprzem, nałożyć do nich mięsno-grzybowy farsz. Na wierzchu rozłożyć starty na tarce o dużych oczkach ser. Cukinie zapiekać w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut.