WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Cukinia z patelni z parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak smażoną cukinię podaję często do obiadu, albo na kolację jako samodzielne danie. Była częścią zapiekanki, którą domownicy najbardziej lubili, więc została oddzielnym daniem.

Cukinia z patelni z parmezanem

Składniki:

Cukinia z patelni z parmezanem

 

Sposób przygotowania:

Cukinia z patelni z parmezanem
Młodą i dość cienką cukinię myjemy i kroimy razem ze skórką w plasterki grubości ok 1,5 cm. Czosnek przecieramy przez praskę. Plasterki cukinii solimy, pieprzymy i nacieramy czosnkiem. Odstawiamy na kilka minut. Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oliwy z oliwek i układamy na niej plasterki cukinii. Smażymy po kilka minut z dwóch stron, pod koniec posypujemy startym parmezanem i przykrywamy smażąc, ażser lekko się roztopi.

Tagi:

tarta cukinia