Sposób przygotowania:
Cukinia z piekarnika nadziewana pomidorami
1. Cebule i czosnek obieramy, następnie kroimy w kostkę ( czosnek siekamy dość drobno ). Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy cebule i chwilę przesmażamy, dodajemy czosnek, chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy całą zawartość pomidorów z puszki i całość dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i ziołami prowansalskimi.
2. Cukinie myjemy, osuszamy i cienko obieramy. Następnie przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek, formując łódeczki. Cukinie od środka lekko oprószamy solą.
3. Przygotowane cukinie układamy w formie do pieczenia, nadziewamy sosem pomidorowo - cebulowym, podlewamy odrobiną oleju i gorącej wody. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pieczemy do miękkości cukinii.
4. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i pod koniec pieczenia posypujemy nim cukinie, zapiekamy jeszcze chwilę aż ser się roztopi. Podajemy.
2. Cukinie myjemy, osuszamy i cienko obieramy. Następnie przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek, formując łódeczki. Cukinie od środka lekko oprószamy solą.
3. Przygotowane cukinie układamy w formie do pieczenia, nadziewamy sosem pomidorowo - cebulowym, podlewamy odrobiną oleju i gorącej wody. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pieczemy do miękkości cukinii.
4. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i pod koniec pieczenia posypujemy nim cukinie, zapiekamy jeszcze chwilę aż ser się roztopi. Podajemy.