alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Faszerowana cukinia z mięsem i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna cukinia z farszem mięsnym z zielonym groszkiem.

Faszerowana cukinia z mięsem i groszkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Faszerowana cukinia z mięsem i groszkiem

 

  • 30 dkg mięso mielone wieprzowe z szynki
  • 10 dkg ryż
  • 1 cebula mniejsza
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecier pomidorowy
  • 10 dkg groszek świeży
  • 3 łyżki oleju
  • kucharek,sól,pieprz ziołowy do smaku
  • 20 dkg ser żółty
  • cukinia mniejsza

Sposób przygotowania:

Faszerowana cukinia z mięsem i groszkiem
Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w małe plasterki czosnek.Do cebuli i czosnku dodać mięso mielone i podsmażyć.W osobnym naczyniu ugotować ryż ,odcedzić dodać do mięsa.Groszek zblanszować i również dodać do mięsa.Na końcu dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać do połączenia się składników i chwilkę podsmażamy.Całość doprawiamy do smaku solą ,kucharkiem i pieprzem ziołowym dość pikantnie. Cukinię przekroić wzdłuż,wydrążyć miąższ z nasionami.Połówki cukinii napełnić farszem mięsnym i zapiekać w piekarniku o temperaturze 190 st około 1 h.15 min przed końcem wyjąć z piekarnika i na górę zetrzeć żółty ser i włożyć do ponownego zapieczenia.
Faszerowana cukinia z mięsem i groszkiem
Farsz mięsno ryżowy doprawić do smaku dość pikantnie.
Faszerowana cukinia z mięsem i groszkiem
Połówki cukinii wydrążone napełniamy farszem