Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Cukinia z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smażona cukinia z dodatkiem gotowanego ryżu.

Cukinia z ryżem

Składniki:

Cukinia z ryżem

 

  • 20 dkg cukinii
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1/2 torebki ryżu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w płatkach
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • sól czosnkowa do smaku
  • natka pietruszki - wg uznania

Sposób przygotowania:

Cukinia z ryżem
W garnku zagotować wodę, osolić ją. Ugotować w niej ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany ryż odcedzić. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju. Czosnek posiekać, dodać do cebuli i razem je zrumienić. Wsypać przyprawy, wymieszać i chwilę je smażyć. Cukinię obrać i pokroić w kostkę (kroiłam z pestkami). Dodać ją do cebuli z czosnkiem i przyprawami. Wszystko wymieszać i smażyć dalej razem tak długo, aż cukinia zrobi się miękka. Ryż wysypać z torebki, dodać go do cukinii, wymieszać i chwilę smażyć. Potrawę doprawić do smaku solą czosnkową. Natkę pietruszki posiekać i dodać do cukinii z ryżem już po zdjęciu patelni z potrawą z ognia, wymieszać.

Tagi:

ryż cukinia