Sposób przygotowania:
Cukinia zapiekana w sosie
Cukinie umyć, obrać ze skórki, przekrajać na pół, wydrążyć nasiona. Wrzucić na 2-3 min do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru. Jaja wybić do miski, dodać utarty ser, koncentrat pomidorowy, oliwę, tartą bułkę i drobno posiekany czosnek. Wymieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie, aby powstała jednolita masa. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Przygotowane nadzienie włożyć do wydrążonych i obgotowanych cukini, wygładzić powierzchnię i ułożyć cukinie przekrojem do góry na patelni lub brytfannie. Przesianą mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną. Rosół zagotować, do wrzątku wlewać śmietanę stale mieszając, najlepiej trzepaczką. Gdy zawrze, odstawić. Przyprawić do smaku solą i curry. Przygotowanym sosem zalać cukinie, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec. Przed podaniem posypać posiekaną nacią pietruszki.