kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Cukinia zapiekana z kaszą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wegetariańskie danie. Pierwszy raz przygotowywałam cukinię i wyszła pyszna, a przepis znalazłam w gazecie:)

Cukinia zapiekana z kaszą

Składniki:

Cukinia zapiekana z kaszą

 

 

Sposób przygotowania:

Cukinia zapiekana z kaszą
1. Opłukaną kaszę przesyp do garnka, zalej lekko posolonym wrzątkiem. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
2. Cukinię przekrój wzdłuż na pół, wydrąż. Środki cukini pokrój w kostkę. Cebolę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. zeszklij na nim cebulę. Dołóż pokrojoną cukinię i smaż jeszcze kilka minut. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj z ugotowaną kaszą. Pomidory potnij na cząśtki, usuń środki z pestkami. Miąższ potnij w kostkę i wymieszaj z farszem.
3. Połówki cukini napełnij farszem, posyp startym, żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temo. 200 stopni. Piecz przez 20 minut. Od razu Podawaj. Ja podałam ją z sosem bolońskim, można również z ketchup lub innym sosem lub tak poprostu. Mi bardziej smakowało z sosem.
Smacznego!:-)