SUPERPRZEPIS

Cukiniaki

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Cukiniaki Więcej zdjęć (5)

Cukiniaki kojarzą mi się z cebulakami, stąd ta nazwa. Można je jeść z barszczem czerwonym lub keczupem. Najlepiej smakują na gorąco.

Składniki:

Cukiniaki

 

Sposób przygotowania:

Cukiniaki
Przygotowujemy farsz. Cebulę siekamy w półplasterki, cukinię kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy olej i podduszamy na nim cebulę, gdy będzie miękka, dodajemy cukinię i podduszamy razem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i wegetą, a następnie odsączamy na sitku z nadmiaru oleju. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy z drożdży, mleka i cukru, odstawiam do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej sól, jajko, margarynę, ocet i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego wałek, rozwałkowujemy go, układamy na nim farsz i sklejamy na kształt rulonu. Rulon kroimy na kawałki, każdy z nich układamy na blaszce, odstawiamy do wyrośnięcia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20 minut.
Cukiniaki
Cebulę oraz cukinię kroimy w cienkie paski.
Cukiniaki
Składaniki na farsz podduszamy na rozgrzanym oleju.
Cukiniaki
Wyrabiamy ciasto drozdżowe z podanych składników.
Cukiniaki
Na ciasto nakłądamy farsz, zwijamy i kroimy.