Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Cukinie nadziewane kremem z ryby

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Naprawdę warto wypróbować

Cukinie nadziewane kremem z ryby

Składniki:

Cukinie nadziewane kremem z ryby

 

  • 12 małych cukinii z kwiatami
  • 200 g filetów z ryby
  • 1 białko
  • 1 niepełna szklanka śmietany
  • 1 cytryna
  • ocet winny
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka wytrawnego wermutu
  • 3 krople sosu tabasco
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinie nadziewane kremem z ryby
3/4 śmietany ubić z łyżeczka octu, wermutem i sokiem z cytryny. Wstawić na 2godz. do lodówki. Rybę opłukać, osuszyć i zemleć. Wymieszać z pozostałą śmietaną, białkiem, przyprawić solą, pieprzem i sosem tabasco. Cukinie z kwiatami opłukać, osuszyć, przeciąć na pół, wolne połówki odłożyć, części z kwiatem ponacinać, tak by nadać im formę wachlarza złączonego w miejscu, gdzie przylega do kwiatu. Kwiaty cukini wypełnić kremem z ryby. Delikatnie ułożyć w płaskim rondlu, zalać wodą i gotować na małym ogniu 10 min. Do sosu śmietanowego dodać posiekany szczypiorek, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Polać nim ugotowane cukinie.