Sposób przygotowania:
Cukinie z farszem mięsno - warzywnymETAP 1:
Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na łódeczki. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30 minut, po czym wydrążamy miąższ.
ETAP 2:
W czasie pieczenia cukinii przygotowujemy farsz.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Po podsmażeniu mięsa dodajemy sól, pieprz, oregano, bazylię, ostrą paprykę mieloną, suszone pomidory i przecier pomidorowy. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Na koniec dodajemy miąższ cukinii pokrojony w kostkę. Farsz doprawiamy do smaku.
ETAP 3:
Łódeczki cukinii wypełniamy farszem.
ETAP 4:
Cukinie posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut.