Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Cukinie z farszem mięsno - warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cukinia z farszem mięsno - warzywnym doskonale sprawdzi się jako letni, smaczny, zdrowy i pożywny obiad.

Cukinie z farszem mięsno - warzywnym

Składniki:

Cukinie z farszem mięsno - warzywnym

 

Sposób przygotowania:

Cukinie z farszem mięsno - warzywnym

ETAP 1:

Cukinie z farszem mięsno - warzywnym
Cukinie pieczemy przez 15 minut, po czym wydrążamy miąższ

Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na łódeczki. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30 minut, po czym wydrążamy miąższ.

ETAP 2:

Cukinie z farszem mięsno - warzywnym
Przygotowujemy farsz z mięsa mielonego i warzyw

W czasie pieczenia cukinii przygotowujemy farsz.

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Po podsmażeniu mięsa dodajemy sól, pieprz, oregano, bazylię, ostrą paprykę mieloną, suszone pomidory i przecier pomidorowy. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Na koniec dodajemy miąższ cukinii pokrojony w kostkę. Farsz doprawiamy do smaku.

ETAP 3:

Cukinie z farszem mięsno - warzywnym
Łódeczki cukinii lekko solimy i napełniamy farszem

Łódeczki cukinii wypełniamy farszem.

ETAP 4:

Cukinie z farszem mięsno - warzywnym
Cukinie posypujemy serem żółtym i pieczemy

Cukinie posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut.