szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Cukinie z farszem pod ricottą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Cukinie można faszerować różnymi nadzieniami. Dziś cukinie faszeruje mięsem.

Cukinie z farszem pod ricottą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinie z farszem pod ricottą

 

Sposób przygotowania:

Cukinie z farszem pod ricottą
Z cukinii ucinamy końcówki, kroimy wzdłuż na poł i łyżką usuwamy środek z pestkami. Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i rozgnieciony czosnek. Gdy cebula się zrumieni dodajemy środek, który usunęłyśmy z cukinii, podlewamy delikatnie wodą i dusimy ok 5 minut.. Mięso mielone podsmażamy na patelni, doprawione solą i pieprzem. Mięso mieszamy z cebulą z cukinia i posiekanym koperkiem. Takim farszem uzupełniamy cukinie. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie wyciągamy przykrywamy z wierzchu serkiem ricotta i pieczemy jeszcze 5 minut. Podajemy posypane świezo zmielonym kolorowym pieprzem.
Cukinie z farszem pod ricottą
M ięso podsmażamy na patelni aż nie bedzie surowe
Cukinie z farszem pod ricottą
Koperek drobno siekamy bedzie potrzebny do farszu
Cukinie z farszem pod ricottą
Cukinie kroimy na połówki i wydrązamy środki które zuzyjemy do farszu
Cukinie z farszem pod ricottą
Przygotowanym farszem napełniamy cukinie

Tagi:

mięso cukinia