lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Cukinio-wiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cukinia taka droga ale moja zachcianka jeszcze większa. Nie odstraszyły mnie ceny i zrobiłam pyszne ciasto. Nie czuć cukinii bez obaw za to jest wilgotne i pyszne. Podobne do murzynka z powidłami.

Cukinio-wiec Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cukinio-wiec

Składniki :

  • 500 g cukinii startej wiórka
  • 150 g cukru pudru (dałam 250)
  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 3 łyżki błonnika kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • czekolada mleczna lub gorzka jaka lubicie tak gdzieś tartej 50 g (dałam mleczną bo taka lubię)
  • pół szklanki oleju
  • 4 jajka
  • śmietana 18% pół szklanki( dałam 12% i też wyszło)

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Cukinio-wiec

Wykonanie:

Jak wiecie najpierw obieramy cukinie i wycinamy środki potem ścieramy na wiórka (mamy już przygotowaną więc zabieramy się za dalszą cześć).

Cukier oraz jaja miksujemy na puch ( masa potraja swoją objętość). Dodajemy olej i śmietanę, delikatnie mieszamy łopatką.

Składniki nam się połączyły więc dodajemy cukinię i czekoladę którą ścieramy na wiórka. Formę użyłam tym razem inną lekki kwadrat lub lekki prostokąt można.

Najpierw smarujemy masłem formę i wykładamy papierem do pieczenia teraz delikatnie "wlewamy" ciasto.

Pieczemy w 170 stopniach jakąś godzinę( sprawdzajcie patyczkiem czy się upiekło każdy piekarnik jest inny).

Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy rozpuszczoną białą czekoladą i kiedy przestygnie posypujemy jeszcze wiórkami z białej czekolady, fajnie to wygląda.

Cukinio-wiec
Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy rozpuszczoną białą czekoladą i kiedy przestygnie posypujemy jeszcze wiórkami z białej