Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser z cukinii z musem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Galaretka z cukinią na musie z białej czekolady.

Deser z cukinii z musem czekoladowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z cukinii z musem czekoladowym

 

Sposób przygotowania:

Deser z cukinii z musem czekoladowym
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (bez pestek). Odmierzyć 2 szklanki startej cukinii. Dodać do niej cukier. Wymieszać i ugotować do miękkości. Jak cukinia będzie już miękka, zdjąć ją z ognia, dodać do niej sok wyciśnięty z cytryny i galaretkę. Dokładnie wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Masę ostudzić i przełożyć do 4 małych foremek. Masę odstawić do całkowitego zastygnięcia do lodówki. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej przestudzoną czekoladę. Dokładnie wymieszać i rozłożyć na talerzach. Schłodzić w lodówce. Foremki z galaretką z cukinii zanurzać na kilka sekund we wrzątku i wyciągać galaretki. Układać je na schłodzonym musie. Ciastka pokruszyć, posypać nimi deser na około. Bezy rozkruszyć. Posypać nimi deser. Umyte poziomki rozgnieść. Można je dodatkowo posłodzić. Ugniecionymi poziomkami polać galaretki.
Deser z cukinii z musem czekoladowym
Ugotowana z cukrem cukinia z dodatkiem soku z cytryny i galaretki.
Deser z cukinii z musem czekoladowym
Cukiniowa masa przełożona do małych foremek.
Deser z cukinii z musem czekoladowym
Roztopiona w kąpieli wodnej biała czekolada.
Deser z cukinii z musem czekoladowym
Roztopiona czekolada dodana do ubitej śmietany.