Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zapiekanka cukiniowa z szynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatna, smaczna i sycąca dzięki szynce - zapiekanka cukiniowa.

Zapiekanka cukiniowa z szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka cukiniowa z szynką

 

  • 1,5g tartej cukinii (tarta w całości na grubych oczkach)
  • 4 jajka
  • 150g sera żółtego
  • 1-2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • mała cebula czerwona
  • mała cebula biała
  • ok. 3 łyżki szczypiorku
  • ok. 100g polędwicy sopockiej
  • 2 ząbki czosnku czosnku

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka cukiniowa z szynką
Cukinię umyć i w całości zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć startą cukinię na durszlak, posolić 2 łyżeczkami soli, wymieszać i pozostawić do obcieknięcia (najlepiej na kilka godzin lub całą noc obciążając ją uprzednio). Następnie cukinię odsączyć w dłoniach , aby pozbyć się nadmiaru wody. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę. Polędwicę sopocką pokroić w kosteczkę. Do cukinii dodać: cebulę, czosnek, dymkę, ser żółty, żółtka oraz posiekaną polędwicę. Z białek ubić pianę na sztywno, połączyć delikatnie z resztą składników. Doprawić ostrą papryką, pieprzem, szczyptą soli . Formę do tarty wysmarować masłem, przelać masę i przykryć folią lub papierem. Piec ok. 1 - 1 i 10 min., aż zapiekanka będzie rumiana.
Zapiekanka cukiniowa z szynką
Do miski przełożyć odciśniętą cukinię i pokrojoną szynkę.
Zapiekanka cukiniowa z szynką
Dodać czosnek, cebulę i szczypiorek.....
Zapiekanka cukiniowa z szynką
Całość wymieszać z żółtkami, serem, dodać pianę z białek.
Zapiekanka cukiniowa z szynką
Piec ok. 1 godz - 1 godz. 15 min. w 180st. C.