Sposób przygotowania:
Zapiekanka cukiniowa z szynką
Cukinię umyć i w całości zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć startą cukinię na durszlak, posolić 2 łyżeczkami soli, wymieszać i pozostawić do obcieknięcia (najlepiej na kilka godzin lub całą noc obciążając ją uprzednio). Następnie cukinię odsączyć w dłoniach , aby pozbyć się nadmiaru wody. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę. Polędwicę sopocką pokroić w kosteczkę. Do cukinii dodać: cebulę, czosnek, dymkę, ser żółty, żółtka oraz posiekaną polędwicę. Z białek ubić pianę na sztywno, połączyć delikatnie z resztą składników. Doprawić ostrą papryką, pieprzem, szczyptą soli . Formę do tarty wysmarować masłem, przelać masę i przykryć folią lub papierem. Piec ok. 1 - 1 i 10 min., aż zapiekanka będzie rumiana.
marietta