Sposób przygotowania:
Zapiekanka cukiniowa z serem
Cukinię umyć i w całości razem ze skórą i miąższem zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na durszlak, posolić ok. 2 łyżeczkami soli, wymieszać i pozostawić do obcieknięcia najlepiej na całą noc obciążając talerzykiem. Następnego dnia dokładnie odsączyć w dłoniach cukinię (inaczej będzie się rozpadać i całość będzie zbyt płynna). Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Do cukinii dodać: cebulę, czosnek, dymkę, tarty ser żółty, 3 żółtka. Z białek ubić pianę na sztywno, połączyć delikatnie z resztą składników. Doprawić ostrą papryką, pieprzem i solą (ostrożnie z solą, gdyż cukinia była nią zasypana). Formę żaroodporną wysmarować masłem, przelać masę i przykryć pokrywką. Piec ok. 1 - 1 i 15 min. w temp. 180st. C, aż zapiekanka zacznie pachnieć i będzie rumiana. Podałam z sosem czosnkowym.