Sposób przygotowania:
Zapiekanka z cukinii z wędzoną kiełbasą
Cukinie myjemy. Jeśli warzywa mają grubą, niezbyt młodą skórkę i są przerośnięte, obieramy je i wydrążamy nasiona. Młode ścieramy w całości na tarce o dużych oczkach. Osalamy, po czym odstawiamy na kwadrans by cukinia puściła sok. Sok odciskamy lub odsączamy na sicie. Obraną cebulę siekamy drobno.. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kiełbasę kroimy w kosteczkę, a ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. .Wszystkie te składniki łaczymy z masą z cukinii. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsypujemy do reszty składników.Podobnie olej i żółtka. Doprawiamy, mieszamy starannie. Z białek ubijamy sztywną pianę, którą delikatnie łaczymy z cukiniową masą. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Wykładamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 30 min.
edytaha
przejs
Zabieraj się śmiało do roboty-jest przepyszna