Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Cukiniowa zebra

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Błyskawiczna w przygotowaniu zebra z dodatkiem świeżej cukinii.

Cukiniowa zebra Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cukiniowa zebra

 

  • 1 i 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukinii
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 pomarańcza
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Cukiniowa zebra
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól dokładnie wymieszać. Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odmierzyć 1 szklankę miąższu cukinii, dodać go do sypkich składników. Dodać też jajko, olej, skórkę startą z całej pomarańczy i 3 łyżki soku z pomarańczy. Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać łyżkę mąki, a do drugiej kakao. Obie części osobno wymieszać. Do natłuszczonej tortownicy kłaść na przemian po 2 łyżki każdej masy. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut (sprawdzić patyczkiem).
Cukiniowa zebra
Wszystkie sypkie składniki dokładnie wymieszane.
Cukiniowa zebra
Cukinia i reszta mokrych składników dodane do składników suchych.
Cukiniowa zebra
Dwie masy wylewane na przemian do natłuszczonej tortownicy.