2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Cukiniowe łódeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lekka przekąska lub dietetyczny obiad z ryżem boczkiem i cukinią ,polecam osobom które lubią urozmaicać swoją kuchnię w lekkie dania

Cukiniowe łódeczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cukiniowe łódeczki

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowe łódeczki
Cukinię umyć przekroić wzdłuż na połówki,małą łyżeczką lekko wydrążyć środki,posolić i doprawić pieprzem łódki. Przygotować farsz: Ryż ugotować w osolonej wodzie tak aby był lekko klejący.Odcedzić Boczek pokroić w drobną kostkę wrzucić na patelnię i zrumienić na dużym ogniu,dodać do ryżu i wymieszać Odstawić aby lekko przestygł,dodać starty na tarce jarzynowej wędzony ser żółty,doprawić do smaku solą i pieprzem.Cukinię lekko skropić olejem ryżowym, nadziewać ,farszem lekko go docisnąć.Ułożyć łódki w naczyniu żaroodpornym wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekać około 20 minut.Tak aby cukinia była upieczona ale jednocześnie pozostała lekko jędrna.Ozdobić na talerzu natką pietruszki.Podawać gorące.
Cukiniowe łódeczki
cukinię myjemy wydrążamy środek boczek kroimy
Cukiniowe łódeczki
boczek przesmażamy łączymy z ugotowanym ryżem i serem
Cukiniowe łódeczki
układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy