Sposób przygotowania:
Cukiniowe łódeczki faszerowane mięsem paprykąETAP 1:
Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ.
ETAP 2:
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę czosnek i papryczkę chilli. Następnie dodać mięso i całość smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe papryki i dwa pomidory pokrojone w kostkę. Dusić kilka minut. Gdy mięso będzie już dobre doprawić solą, pieprzem, dodać sos sojowy, maggi. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić do momentu odparowania nadmiaru płynu. Do farszu dodać drobno posiekaną bazylię.
ETAP 3:
Cukinię wypełnić przygotowanym farszem. Na wierzchu każdej cukiniowej łódeczki ułożyć naprzemiennie plastry pomidora mozzarelli. Wierzch posypać startym żółtym serem.
ETAP 4:
Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
LauraLaura