SUPERPRZEPIS

Cukiniowe łódeczki faszerowane mięsem papryką

  • 1
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Cukiniowe łódeczki faszerowane mięsem  papryką

Ciekawa forma podania mięsa mielonego z dodatkiem cukinii, papryki i pomidorów. Z takich świeżych warzyw można skomponować wiele smacznych i prostych dań.

Składniki:

Cukiniowe łódeczki faszerowane mięsem papryką

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowe łódeczki faszerowane mięsem papryką

ETAP 1:

Cukiniowe łódeczki faszerowane mięsem  papryką
Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ.

Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ.

ETAP 2:

Cukiniowe łódeczki faszerowane mięsem  papryką
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę czosnek i papryczkę chilli.

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę czosnek i papryczkę chilli. Następnie dodać mięso i całość smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe papryki i dwa pomidory pokrojone w kostkę. Dusić kilka minut. Gdy mięso będzie już dobre doprawić solą, pieprzem, dodać sos sojowy, maggi. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić do momentu odparowania nadmiaru płynu. Do farszu dodać drobno posiekaną bazylię.

ETAP 3:

Cukiniowe łódeczki faszerowane mięsem  papryką
Cukinię wypełnić przygotowanym farszem..

Cukinię wypełnić przygotowanym farszem. Na wierzchu każdej cukiniowej łódeczki ułożyć naprzemiennie plastry pomidora mozzarelli. Wierzch posypać startym żółtym serem.

ETAP 4:

Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.