SUPERPRZEPIS

Cukiniowe miseczki z mięsem mielonym

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Cukiniowe miseczki z mięsem mielonym

To pyszna ciepła przystawka z wykorzystaniem niezastąpionej cukinii. Cukinia tak podana smakuje pysznie.

Składniki:

Cukiniowe miseczki z mięsem mielonym

SKŁADNIKI:

Sposób przygotowania:

Cukiniowe miseczki z mięsem mielonym

ETAP 1

Cukiniowe miseczki z mięsem mielonym
Z każdego plastra wydrążamy gniazda nasienne , tak by powstały miseczki

Cukinie myjemy i osuszamy. Gotowe kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Z każdego plastra wydrążamy gniazda nasienne , tak by powstały miseczki (pozostawiamy nienaruszone spody, dna). Gotowe przekładamy na blaszkę do pieczenia i delikatnie oprószamy solą.

ETAP 2

Cukiniowe miseczki z mięsem mielonym
Do cebuli dodajemy marchew. razem smażymy

Cebule obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej startą na grubych oczkach marchew.

ETAP 3

Cukiniowe miseczki z mięsem mielonym
Gdy marchew delikatnie zmięknie dodajemy mięso

Gdy marchew delikatnie zmięknie dodajemy mięso. Całość doprawiamy do smaku i smażymy do momentu jak mięso będzie gotowe.

ETAP 4

Cukiniowe miseczki z mięsem mielonym
Przygotowanym nadzieniem wypełniamy miseczki

Tak przygotowane nadzienie zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Do przestudzonego dodajemy jajko. Po wymieszaniu farszem napełniamy cukiniowe miseczki. Całość wstawiamy na około 20 minut do piekarnika (180°C).

ETAP 5

Cukiniowe miseczki z mięsem mielonym
Na pięć minut przed końcem danie posypujemy startym żółtym serem.

Na pięć minut przed końcem danie posypujemy startym żółtym serem. Gdy ten się rozpłynie faszerowaną cukinię wyciągamy z piekarnika. Każdą porcję dekorujemy natką pietruszki i podajemy!