Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Sznytki cukiniowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowe bułeczki których nie znajdziemy w piekarni. Pulchne, mięciutkie w środku z chrupiącą skórką. O oryginalnym, wspaniałym smaku i kolorze.

Sznytki cukiniowe

Składniki:

Sznytki cukiniowe

 

 

Sposób przygotowania:

Sznytki cukiniowe
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku.

Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Wlać olej, mleko, wbić jajka oraz dodać cukinię.

Wyrobić lekko klejące się ciasto. Pozostawić na 30 min do wyrośnięcia.

Z ciasta formować owalne bułeczki, każdą obtoczyć w mące pszennej oraz naciąć głęboko wzdłuż. ( u mnie 6 sporych sztuk).

Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić na kolejne 30min.

Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200st.