SUPERPRZEPIS

Cukiniowy torcik z owocowo-śmietankowym kremem

  • 5
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Cukiniowy torcik z owocowo-śmietankowym kremem

Uwielbiam wakacyjny czas, nie za to że nie trzeba się nigdzie spieszyć, ale za sezonowe owoce i warzywa, które są wyjątkowo pyszne i pachnące. Polecam taki oto torcik cukiniowy, wilgotny i z pysznym owocowym kremem. Idealny na wakacyjny podwieczorek.

Składniki:

Cukiniowy torcik z owocowo-śmietankowym kremem

Ciasto:

  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 8 lekko kopiastych łyżek ciemnego kakao
  • 2 szklanki startej cukinii

Krem śmietankowo-owocowy:

  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka``
  • 200 ml zimnego mleka
  • 1 galaretka malinowa
  • 250 ml gorącej wody
  • pół szklanki jeżyn
  • pół szklanki malin

Dodatkowo do dekoracji:

  • rożek waflowy
  • maliny
  • jeżyny
  • mini pianki
  • mini biszkopty
  • mini herbatniki
  • listki melisy

Sposób przygotowania:

Cukiniowy torcik z owocowo-śmietankowym kremem

Ciasto:

Cukiniowy torcik z owocowo-śmietankowym kremem
Z podanych składników wykonujemy cukiniowe ciasto.

Zaczynamy od przygotowania cukinii. Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach, odmierzamy dwie szklanki i odciskamy z nadmiaru wody.

Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wlewamy olej i jogurt naturalny i dokładnie ucieramy. Wsypujemy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy cukinię i dokładnie mieszamy.

Do pieczenia:

Cukiniowy torcik z owocowo-śmietankowym kremem
Następnie ciasto przekładamy do dwóch tortownic.

Tak wykonane ciasto przekładamy do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia o średnicy 16 cm i 18 cm.

Pieczenie:

Cukiniowy torcik z owocowo-śmietankowym kremem
Pieczemy i studzimy, przekrawamy ciasta na krążki.

Ciasta pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50- 55 minut. Upieczone dokładanie studzimy i każde przekrawamy na dwa krążki.

Krem:

Cukiniowy torcik z owocowo-śmietankowym kremem
Wykonujemy krem śmietankowo-owocowy do ciasta.

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy, następnie rozgniatamy widelcem. Śmietankę typu ,,Śnieżka '' ubijamy z mlekiem na puszystość, dodajemy rozgniecione owoce i miksujemy. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy.

Przekładanie:

Cukiniowy torcik z owocowo-śmietankowym kremem
Następnie krążki przekładamy kremem śmietankowo-owocowym.

Przekrojone krążki ciasta przekładamy kremem śmietankowo-owocowym, smarujemy również wierzch i boki tortu, na wierzchu ciasta układamy rożek waflowy i odstawiamy do schłodzenia.

Podanie:

Cukiniowy torcik z owocowo-śmietankowym kremem
Gotowy torcik chłodzimy, dekorujemy i podajemy.

Przed podaniem torcik dekorujemy malinami, jeżynami, mini piankami i mini biszkopcikami, mini hrbatnikami i listkami melisy. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Jogurt użyłam typu greckiego.
Najlepiej użyć młodej cukinii.
Tortownice o średnicy 16 cm i 18 cm.
Zamiast śmietany typu ,,Śnieżka'' można użyć śmietanki kremówki 30% tak około 250 ml.