Sposób przygotowania:
Cukiniowy torcik z owocowo-śmietankowym krememCiasto:
Zaczynamy od przygotowania cukinii. Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach, odmierzamy dwie szklanki i odciskamy z nadmiaru wody.
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wlewamy olej i jogurt naturalny i dokładnie ucieramy. Wsypujemy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy cukinię i dokładnie mieszamy.
Do pieczenia:
Tak wykonane ciasto przekładamy do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia o średnicy 16 cm i 18 cm.
Pieczenie:
Ciasta pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50- 55 minut. Upieczone dokładanie studzimy i każde przekrawamy na dwa krążki.
Krem:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy, następnie rozgniatamy widelcem. Śmietankę typu ,,Śnieżka '' ubijamy z mlekiem na puszystość, dodajemy rozgniecione owoce i miksujemy. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy.
Przekładanie:
Przekrojone krążki ciasta przekładamy kremem śmietankowo-owocowym, smarujemy również wierzch i boki tortu, na wierzchu ciasta układamy rożek waflowy i odstawiamy do schłodzenia.
Podanie:
Przed podaniem torcik dekorujemy malinami, jeżynami, mini piankami i mini biszkopcikami, mini hrbatnikami i listkami melisy. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Jogurt użyłam typu greckiego.
Najlepiej użyć młodej cukinii.
Tortownice o średnicy 16 cm i 18 cm.
Zamiast śmietany typu ,,Śnieżka'' można użyć śmietanki kremówki 30% tak około 250 ml.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję :) Starałam się żeby ładnie wyglądał :)
Babeczka35
Dziękuję :) Starałam się żeby ładnie wyglądał :)
mocsłodkości
Babeczka35
Dziękuję i polecam upiec :)