misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Curry fasolowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Włożyć fasolę do rondla razem z połową pokrojonej cebuli....

Curry fasolowe

Składniki:

Curry fasolowe

 

  • 225 g białej fasoli, namoczonej przez noc i odcedzonej
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 1 papryczka chili pokrojona w kostkę
  • 2,5cm korzenia imbiru, obrany i starty
  • 2 zielone nasiona kardamonu
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • laska cynamonu (2,5cm)
  • 6 goździków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1łyzeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego chili
  • 3 łyżki świeżej kolendry
  • 3 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Curry fasolowe
Włożyć fasolę do rondla razem z połową pokrojonej cebuli, chili, imbirem, kardamonem, pieprzem i cynamonem. Zalać wodą, zagotować. Gotować około 50 minut, aż fasola zmięknie. Odcedzić, zachowując wywar. Podgrzać oliwę na patelni o grubym dnie. Wrzucić pozostałą cebulę i czosnek i smażyć 2 minuty. Dodać kurkumę, kminek, mieloną kolendrę oraz chili i dobrze wymieszać. Połączyć z fasolą i delikatnie wymieszać, a potem stopniowo dodawać świeżą kolendrę oraz sok cytrynowy i dolewać wywaru, aż utworzy się sos. Podgrzać i natychmiast podawać.

Tagi:

fasolowe