Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Curry jajeczne z mlekiem kokosowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zastanawiałam się co mogę podać gościom na ciepło, żeby ich zaskoczyć , ale pozostać w jajecznym temacie i w końcu rzucił mi się przepis Rachel Lane i Ting Morris na jajeczne curry i oczywiście nie byłabym sobą gdybym go zaraz nie przetestowała :)

Curry jajeczne z mlekiem kokosowym

Składniki:

Curry jajeczne z mlekiem kokosowym

 

  • 4 jajka
  • 1 papryczka chilli można zacząć od 1/3 i zwiększać ilość w trakcie gotowania
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • ½ łyczki kurkumy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plasterki imbiru
  • 1 łyżeczka pasty tamaryndowej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru brązowego
  • 50 ml wody
  • 50 ml mleka kokosowego
  • ½ łyżeczki skórki z limonki
  • ½ łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżki pomidorów z puszki lub jeden świeży
  • Garść świeżej kolendry

 

Sposób przygotowania:

Curry jajeczne z mlekiem kokosowym
Jajka gotujemy na twardo, studzimy , obieramy i odkładamy na bok. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju i przesmażamy kurkumę z ziarnami kolendry przez minutę, dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę, czosnek , chilli i imbir – smażymy 4 minuty. Do cebuli dodajemy pastę z tamaryndowca, sól i cukier – wlewamy wodę , mleko kokosowe , pokrojone w kostkę pomidory i gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Jajka kroimy na połowę , dodajemy do sosu, posypujemy skórką z limonki i gotujemy kolejne 5 minut. Sos doprawiamy do smaku sokiem z limonki, solą i ewentualnie odrobiną cukru. Serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko posypane liśćmi świeżej kolendry : )

Tagi:

jajko jajka