Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Curry krewetkowe (Wietnam)

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Na patelni rozgrzać olej, smażyć krewetki z czosnkiem 2 minuty. Dodać cebulę,

Curry krewetkowe (Wietnam)

Składniki:

Curry krewetkowe (Wietnam)

 

  • 2 łyżki oleju
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 12 ugotowanych dużych krewetek
  • 1 pokrajana cebula
  • 1 pokrojona średnia cukinia
  • 1/2 pokrojonej zielonej papryki
  • 1/2 łyżki zielonej pasty curry
  • 1 szkl mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • kolendra

Sposób przygotowania:

Curry krewetkowe (Wietnam)
Na patelni rozgrzać olej, smażyć krewetki z czosnkiem 2 minuty. Dodać cebulę, cukinię, papryke i smażyć jeszcze 2 minuty mieszając. Zdjąć z ognia. Na drugiej patelni podsmażyć pastę curry przez minutę ciągle mieszając. Dodać mleczko kokosowe i zagotować. Wymieszać mąkę z wodą, wlać na patelnię, dodać cukier i sos rybny a następnie krewetki z warzywami. Podawać  z ryżem przybrane kolendrą.