Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Curry z indyka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Curry z piersią z indyka - aromatyczne, pyszne danie, pachnące kardamonem, o delikatnej nucie kokosu.

Curry z indyka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Curry z indyka

 

  • 500g piersi z indyka
  • 5 łyżeczek mieszanki przypraw curry
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g prażonych, siekanych orzeszków ziemnych
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 50g wiórków kokosowych
  • 2 ziarenka kardamonu
  • 3 łyżki oleju
  • Marchewka
  • 300ml wody
  • 150g gęstego jogurtu naturalnego

 

Sposób przygotowania:

Curry z indyka
Pierś z indyka kroimy w kostkę i mieszamy z 3 łyżeczkami mieszanki curry. Kardamon rozgniatamy w moździerzu i wrzucamy do rozdrabniacza. Dodajemy też orzechy, wiórki kokosowe, sól, płatki chili, obraną i posiekaną cebulę i obrany, posiekany czosnek. Całość miksujemy na pastę. Powstałą pastę smażymy przez 5 minut na oleju, mieszając od czasu do czasu. Potem dodajemy obraną marchewkę pokrojoną w zapałki, 2 łyżeczki mieszanki curry, całość mieszamy i zalewamy wodą. Jak woda zacznie się gotować, to wkładamy do środka mięso. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 15-20 minut. Na samym końcu dodajemy jogurt naturalny (w temperaturze pokojowej). Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Curry z indyka
Składniki wrzucamy do rozdrabniacza i przerabiamy na pastę
Curry z indyka
Mięso pokrojone w kostkę mieszamy z przyprawami
Curry z indyka
Zmiksowaną pastę podsmażamy na średnim ogniu
Curry z indyka
Na samym końcu dodajemy jogurt naturalny