Sposób przygotowania:
Curry z indyka
Pierś z indyka kroimy w kostkę i mieszamy z 3 łyżeczkami mieszanki curry. Kardamon rozgniatamy w moździerzu i wrzucamy do rozdrabniacza. Dodajemy też orzechy, wiórki kokosowe, sól, płatki chili, obraną i posiekaną cebulę i obrany, posiekany czosnek. Całość miksujemy na pastę. Powstałą pastę smażymy przez 5 minut na oleju, mieszając od czasu do czasu. Potem dodajemy obraną marchewkę pokrojoną w zapałki, 2 łyżeczki mieszanki curry, całość mieszamy i zalewamy wodą. Jak woda zacznie się gotować, to wkładamy do środka mięso. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 15-20 minut. Na samym końcu dodajemy jogurt naturalny (w temperaturze pokojowej). Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
kołczu