Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Kokosowe curry z indykiem i mango

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kokos, mango i curry znakomicie komponują się z piersią z indyka, a podane z ryżem ugotowanym na sypko stanowią idealne połączenie na letni obiad.

Kokosowe curry z indykiem i mango

Składniki:

Kokosowe curry z indykiem i mango

 

  • 1/2 kg piersi z indyka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżki mieszanki przypraw curry
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • świeża kolendra
  • ryż

Sposób przygotowania:

Kokosowe curry z indykiem i mango

ETAP 1:

Kokosowe curry z indykiem i mango
Pierś z indyka doprawiamy i mieszamy z mlekiem

Pierś z indyka kroimy w kostkę, posypujemy mieszanką przypraw curry i dokładnie mieszamy.
Otwieramy puszkę mleka kokosowego, wybieramy za pomocą łyżki gęstą część mleka (tę tłustszą), i dodajemy do mięsa, całość dokładnie mieszamy. Jeżeli mleko kokosowe w puszce wcześniej zostało wymieszane, i jest jednolite, do po prostu mniej więcej pół puszki mleka dolewamy do mięsa i mieszamy. Tak przygotowane mięso odstawiamy na jakieś 30 minut.

ETAP 2:

Kokosowe curry z indykiem i mango
Cebula powinna zeszklić się na patelni z olejem

Pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy z posiekanym czosnkiem i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem.

ETAP 3:

Kokosowe curry z indykiem i mango
Na patelni podsmażamy zamarynowane mięso

Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso z indyka, całość mieszamy i smażymy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż mięso będzie gotowe.

ETAP 4:

Kokosowe curry z indykiem i mango
Dolewamy śmietanę i resztę mleka kokosowego

Do podsmażonego mięsa dodajemy obrane, pokrojone w kostkę mango. Mieszamy i dolewamy resztę mleka kokosowego i śmietanę kremówkę. Całość dokładnie mieszamy i dusimy na średnim ogniu przez 5 minut. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i posypujemy posiekaną natką kolendry.